Gradina Botanica Anastasie Fatu din Iasi a fost infiintata in anul 1856. O plimbarea prin aceasta zona linistita ne dezvaluie multitudine de colectii stiintifice de o valoare patrimoniala remarcabila. Este prima gradina botanica universitara romaneasca. In acelasi timp, cea mai mare din tara, unica prin numarul mare de specii vegetale si prin masurile speciale de conservare aplicate. Amenajarea gradinii botanice pe Dealul Copou, inceputa in anul 1963, a fost continuata si dezvoltata permanent. Pe actualul amplasament, aceasta, ocupa o suprafata de 89,55 de hectare, fiind organizata in 10 sectii:
– Sistematica
– Fitogeografica
– Complexul de Sere,
– Flora si Vegetatia Romaniei,
– Silvostepa Moldovei
– Biologica,
– Plante Utile,
– Dendrarium,
– Ornamentala
– Rosarium.
In lunile februarie-august sunt prezentate colectii cu azalee, camelii, orhidee, crotoni, cactusi, bonsai, lalele, zambile, narcise, bujori, irisi, trandafiri si dalii. In lunile septembrie-noiembrie, incepand cu anul 1976 sunt expuse, sub genericul Flori de toamna, crizanteme, fructe, seminte, varza, sfecla, ardei si dovleci decorativi.
Din anul 2008 functioneaza in cadrul Gradinii Botanice Laboratorul pentru micropropagare si prezervare a germoplasmei, destinat biotehnologiilor moderne de conservare a unor specii de plante cu valoare horticola sau ecologica/sozologica deosebita. Dotarea laboratorului cu infrastructura adecvata permite obţinerea in vitro de linii celulare si de tesuturi vegetale, micropropagarea unor specii de plante si de prezervare prin tehnici neconventionale a acestora.
Vizitati Gradina Botanica Anastasie Fatu din Iasi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *